Hvilken historie fortæller du - om dig selv?

LinkedIn den 05.09.21: Hvilken historie fortæller du - om dig selv?

”Moar – det SKAL du jo sige, du er jo min mor!” – Jeg husker tydeligt disse ord fra min datter, hun drejede rundt foran spejlet i sin kjole før en gymnasiefest og jeg havde netop fortalt hende at hun var meget smuk.


Hjernens hang til at ville høre det negative frem for det positive fandt her en undskyldning for ikke at lytte til mig (som mor) men i stedet fortsat lytte til teenagerens egen stemme. Den stemme som havde fundet flere ”fejl” i udseendet og som nu fyldte min datters hoved, og flyttede hendes fokus imod ”fejlene”, så de fik en uberettiget stor betydning.


Som teenager lytter man pr. definition ikke så meget til sine forældre, hvorfor hjernen har let ved at holde fast i sine egne, negative forestillinger. Det er faktisk lidt uheldigt, eftersom man sikkert kan få de mest positive udtalelser fra dem, der elsker en højest og man samtidig er i en alder, hvor behovet for at blive overøst med positive vibes er udtalt.

Den kamp mod hjernen er især udtalt i teenageårene, men som voksen vil din hjerne stadig gerne flytte dit fokus med sin negative ”stemme” – hvis du giver den lov.  


Jeg har selv gentagne gange været i situationer, hvor jeg bagefter karakteriserede mit eget bidrag som værende ubetydeligt eller endog ”dårligt”, men hvis jeg efterfølgende har spurgt andre som befandt sig i situationen sammen med mig, har de sat helt andre og meget mere positive ord på mit bidrag.

Det er så vigtigt at du hele tiden forsøger at se det positive i din fortælling om dig selv. Et skridt på vejen til at ændre dit fokus mod noget positivt er at lytte når andre taler til dig, om dig og om det, du står for. Du skal lytte til dem, du har respekt for og hvis mening, du sætter pris på.

En anden vej er at bede om feedback og virkelig LYTTE til AL den feedback du modtager. Pas meget på at evt. forslag til udvikling ikke overskygger den positive feedback, du modtager.

Ord har stor magt, vær opmærksom på hvilke ord du bruger om dig selv og det du bidrager med. Den måde du omtaler dig selv i forhold til din omverden, kommer hurtigt til at svare overens med din indre stemme og den måde du taler til dig selv på, og du kan faktisk booste dit eget selvværd ved at tale pænt og respektfuldt til dig selv.